Bijna klaar om te delen.

Aan het begin van dit jaar kwam initiatiefnemer van Building the Baileo met de mededeling ‘Ik ga naar huis’, naar de Molukken. Als organisatie hebben we deze aangelegenheid aangepakt om onze vragen rondom identiteit, Adat en – Adatrechten, Baileo’s via haar te gaan stellen en dit vast te gaan leggen, sort of in een documentaire. Een ambitieus plan voor een grassroot organisatie van nog maar een paar weken oud. Onder aanvoering van Romy Rondeltap werd de ene na de andere bruikbare contacten gelegd en opeens was het geen idee meer, maar een plan met een duidelijke opzet. Het vinden van een crew op Ambon, zonder enige contacten of kennis aldaar, werd op de valreep gevonden. Wij zijn Tifa Magazine erg dankbaar dat zij ons hiermee geholpen hebben, de crew en Romy hebben (inmiddels) een prettige samenwerking en dat komt onze documentaire alleen maar ten goede.
Volgens scenario, waarvan weinig is afgeweken dankzij de welwillendheid van de mensen die Romy aldaar heeft ontmoet, mocht de crew samen met Romy dorpen bezoeken waar nog een Baileo staat. Ze is heel hartelijk ontvangen, de foto’s die binnenstromen laten het overduidelijk zien. De mensen daar hebben, behalve vragen beantwoord, Romy ook een boodschap mee gegeven. Dit zal te zien zijn in de documentaire.
De dagen zijn intens, daar op Maluku, veel indrukken, doordringende gesprekken en het reizen naar de verschillende dorpen, vermoeiend. Vandaag was de reis van Waai, Suli naar Hative Kecil en het monument van Christina Martha Tiahahu. Tijdens deze tocht is Romy ondersteund door (Oom) Victor Joseph, voor de vertaling, uitleg ‘scenario’ en informatie over Building the Baileo uit Nederland.
Nog 1 dag filmen met de crew, daarna komt het belangrijkste, het editen. Dit zal naar verwachting enige dagen duren, net op tijd voor de reis naar Nederland gaat beginnen. Romy en haar (tijdelijke) crew zijn heel enthousiast en willen nogmaals alle mensen, zowel in Nederland of Maluku, nogmaals heel hartelijk bedanken voor hun steun die ze hebben mogen ontvangen.


~*~ Sou Mese Sou Upu Yama ~*~
~*~ Waak krachtig over hetgeen wat door de voorouders is gegeven ~*~

Romy: ‘Wat wij hebben mogen krijgen op deze reis , is bijna klaar om te delen in Nederland’

Filmcrew Onder leiding van Cameraman Ellon Tomisa en Chris Lewonkuru
Kelesang Maluku – te zien in de documentaire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: